Lifestyle Przepisy

KETOGENICZNA SAŁATKA Z PIECZONEGO KALAFIORA

 Od września do listopada trwa sezon na świeżą żurawinę. Warto z niego skorzystać –  żurawina pomaga przy infekcjach dróg moczowych,  działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie, zmniejsza ryzykona chorób dziąseł, ponieważ uczestniczy w niszczeniu bakterii w jamie ustnej. Dodatkowo żurawina może chronić przed wrzodami żołądka, usprawniając eradykację Helicobacter pylori [1] oraz powstrzymuje tworzenie się zakrzepów oraz utlenianie się cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób serca [2,3].

Dla tych, którym brak pomysłu na wykorzystanie świeżej żurawiny, podrzucam przepis na przyjemną sałatkę z pieczonego kalafiora. Sałatka jest odpowiednia również dla osób na diecie LCHF, zwykle sceptycznie podchodzących do sięgania po owoce. Zapraszam do spróbowania!

 

 

 

 

 

 

KETOGENICZNA SAŁATKA Z PIECZONEGO KALAFIORA

SKŁADNIKI:
500 g kalafiora (1 sztuka)
100 g cebuli czerwonej (1 główka)
100 g selera naciowego (2-3 łodygi)
20 g mixu sałat (1 garść)
50 g pestek dyni ( 5 łyżek)
30 g nasion sezamu* (3 łyżki)
30 g surowej świeżej żurawiny (2 łyżki)
20 g oleju rzepakowego
16 g orzechów brazylijskich* (3-4 sztuki)
PLUS SKŁADNIKI NA DRESSING:
60 g oleju rzepakowego (6 łyżek)
12 g octu balsamicznego (2 łyżki)
10 g soku z cytryny (1 łyżka)
 5 g czosnku (1 ząbek)
2 g cynamonu (szczypta)
sól, pieprz do smaku

1. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
2. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki. Polać 2 łyżkami oleju rzepakowego (reszta zostanie zużyta do dressingu), lekko natrzeć, posypać solą i pieprzem, można posypać swoimi ulubionymi przyprawami np tymiankiem. Rozłożyć równo na blasze do pieczenia. Piec ok. 7 minut. Lekko przestudzić.
3. W międzyczasie zmiksować składniki na dressing.
4. Pokroić: seler na plasterki, cebulę na cienkie piórka; posiekać natkę pietruszki.
5. Wszystkie składniki sałatki, kalafiora i dressing umieścić w dużej misce, wymieszać.
6. Na talerzu przystroić listkami pietruszki.

*UWAGA! Post nie jest sponsorowany, a zamieszczanie przeze mnie linków to propozycje, z których sama na codzień korzystam i stanowią jedynie podpowiedź dla czytelnika.

[1]. M.Seyyedmajidi, A. Ahmadi, S. Hajiebrahimi, S. Seyyedmajidi, M. Rajabikashani, M. Firoozabadi, J. Vafaeimanesh;  Addition of cranberry to proton inhibitor-based therapy for Helicobacter pylori eradication; J.Res Pharm Pract. 2016, Oct.-Dec; 5(4); 248-251

[2]. B. Chew, B. Mathison, L. Kimble, D.Mckay, K. Kaspar, C. Khoo, CO> Chen, J. Blumberg; Chronic consumption of a low calorie, high polyphenol cranberry beverage attenuates inflammation and improves glucoregulation and HDL cholesterol in healthy overweight humans: a randomized controlled trial; Eur. J Nutr. 2019 April; 58(3): 1223-1235

[3].M. Pourmasoumi, A. Hadi, A. Najafgholizadeh, F. Joukar, F. Mansour-Ghanaei; The effects of cranberry on cardiovascular metabolic risk factors: a systematic review and meta-analysis.; Clin. Nutr. 2019 April 11. pii: S0261-5614 (19) 30158-X

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *