Aktualności Przepisy

SPAGHETTI Z CUKINII W SOSIE “SEROWYM” Z BATATEM

Zastanawiacie się, jak przygotować smaczne, tradycyjne danie, ucinając w nim zbędne kalorie? Jednym z ciekawych pomysłów jest użycie “makaronu” z cukinii zamiast zwykłego spaghetti.

Poniżej przepis na:

SPAGHETTI Z CUKINII W SOSIE “SEROWYM” Z BATATEM
(4 porcje)

Składniki:

  • 4 cukinie obrane ze skórki
  • 360 g tofu naturalnego (2 kostki)
  • 400 ml mleka sojowego (lub innego roślinnego)
  • 12 łyżek płatków drożdżowych
  • 2 łyżeczki soli
  • 600 g batatów (2 sztuki)
  • 40 g rukoli (2 garście)
  • 4 łyżki oleju

Przy pomocy specjalnej obieraczki lub spiralizera, zrobić z cukinii podłużne paski przypominające nitki spaghetti. Tofu zblendować
z mlekiem sojowym i płatkami drożdżowymi na jednolitą serową masę. Na oleju podsmażyć pokrojone w kostkę bataty.
Po wyłączeniu palnika, wlać do batatów sos “serowy”
i wymieszać.  Zawartość patelni wylać na rozłożone
na talerzach cukiniowe “nitki spaghetti.


Wartość  kaloryczna całego dania: 1426 kcal

Wartość kaloryczna porcji: 356,5 kcal


Wartość kaloryczna w wersji z makaronem tradycyjnym:
– całego dania: 1994 kcal
– porcji: 498,5 kcal.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *