Lifestyle Motywacja Przepisy

SELEROWIEC -KETO CIASTO Z SELERA

Jestem dietetykiem, ale uwielbiam słodycze. Zaryzykowałabym stwierdzenie, że balansuję na granicy uzależnienia. Moja dusza mogłaby czasem czuć się rozdarta między tym, co podpowiada rozum, wiedza dietetyczna i medyczna, dotycząca m.in. wpływu cukru na układ krążenia,układ nerwowy,  rozwój chorób cywilizacyjnych w tym zespołu metabolicznego… – a zachciankami kubków smakowych.
Na szczęście, wcale rozdarta nie jest, gdyż…. Jak przystało na zapaleńca wiedzy akademickiej,
który w pogoni za większą i większą dawką wiedzy najprawdopodobniej skończy jako wieczny student
o wielu specjalizacjach, reprezentanta służby zdrowia, zajmującego się najbardziej bgatelizowanym
choć śmiem twierdzić najważniejszym aspektem deydującym o zdrowiu,   i jednocześnie naukowca- eksperymentatora, który pragnie przełożyć teorię na praktykę, uwielbiam wykorzystywać swą wiedzę
do tego, by w nieoczywisty sposób czynić świat troszkę lepszym: troszkę bardziej świadomym, troszkę zdrowszym, troszkę…słodszym. Nawet bez cukrzenia, miodzenia i zalewania syropem. Dlatego wymyślanie przepisów na ketogeniczne desery złożone z mało- lub nieprzetworzonych, roślinnych produktów jest jednym z moich ulubionych zajęć, niezwykle magicznym i wyjątkowym ze względu na harmonię słusznej decyzji o  doborze odżywczych i dobrych jakościowo produktów , z  przekornym podążaniem za kaprysem smaku.

Tym razem postanowilam stworzyć ciasto bazujące na selerze. Po pierwsze dlatego, że jest warzywem niedocenianym i zwykle podchodzi się do niego mało kreatywnie. Artykuł na temat rzeczywistej wartości selera znajdziecie w poprzednim poście, wystarczy kliknąć tutaj.
Po drugie dlatego, że jeszcze nigdzie nie spotkałam się z takim połączeniem. Uwielbiam tworzyć połączenia,
które początkowo zdają się średnio zachęcające, by w efekcie końcowym pozytywnie zaskoczyć.

Po trzecie dlatego, że właściwie czemu nie. Można z buraka, można z batata, z brokuła ,z fasoli, kalafiora-
to czemu nie z selera.

Muszę przyznać… smak wyszedł delikatny i zdecydowanie odpowiada mojemu podniebieniu.
Mam nadzieję, że również Tobie przypadnie do gustu- koniecznie napisz później w komentarzu.
Tymczasem, do rzeczy!

SELEROWIEC -KETO CIASTO Z SELERA

SKŁADNIKI:

300 g Selera korzeniowego (waga po ugotowaniu)

200 g mąki kokosowej

150 g oleju rzepakowego

80 g erytrolu

25 g siemienia lnianego świeżo zmielonego

250ml wrzącej wody

1 łyżka wina czerwonego

1 łyżka agaru

 1 łyżeczka proszku do pieczenia

POLEWA CZEKOLADOWA

50 g czekolady gorzkiej 90%

40 g oleju kokosowego

Ewentualnie słodzik do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Seler ugotuj, pokrój w kostkę, umieść w blenderze wraz z olejem i winem. Zmiksuj na gładką masę.
Mąkę, proszek do pieczenia, erytrol i agar wymieszaj w osobnej misce. Siemię lniane zalej wrzątkiem, odstaw kleik do przestudzenia. Wymieszaj suche składniki  z masą selerową i przestudzonym kleikiem
z siemienia lnianego. Ugnieć dokładnie ciasto (będzie się zdawać lekko sypkie).

Przełóż ciasto do silikonowej  lub wyłożonej papierem tradycyjnej formy, mocno dociskając ciasto.
Piecz w 200 stopniach C z włączonym termo obiegiem przez ok. 45 minut.

Po wystudzeniu ozdób polewą czekoladową ( w rondelku roztopić czekoladę i olej kokosowy, wymieszać. Jeszcze ciepłym oblać wystudzone ciasto. Odstawić do przestudzenia)  lub w dowolny ulubiony sposób.

Smacznego!

                            W całym gotowym produkcie/ (bez polewy)
    Kalorie (g)     Białko (g)       Tłuszcz (g)   Węglowodany             (g) %węglowodanów
  2822,8 /(2184)     58,3 /(50,8)   240,4 /(178,4)     62,1/ (53,6)     8,8/ (9,8)
                                              Na porcję/ (bez polewy)
    Kalorie (g)   Białko (g)     Tłuszcz (g) węglowodany(g) %węglowodanów
  282,3 /(218,4)     5,8 /(5,1)    24 /(17,8)     6,2/ (5,4)     8,8 /(9,8)

2 thoughts on “SELEROWIEC -KETO CIASTO Z SELERA”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *