Aktualności Aktywność Fizyczna Motywacja Zdrowie

LIMITY NA ODCHUDZANIE

Chcecie być szczuplejsi w tydzień. A najlepiej Teraz. Natychmiast. Dlatego hasła „schudnij 10 kg w tydzień” nieziemsko kuszą, by kliknąć w nie i „przynajmniej przeczytać”. Zamiast jednak robić sobie nadzieję na gruszki na wierzbie, zastanówmy się: ile rzeczywiście można schudnąć w tydzień czy miesiąc i od czego to zależy?

 

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca utratę na poziomie 0,5-1,0 kg na tydzień,co w skali miesiąca daje 2-4 tygodnie.

Od czego jednak zależy fakt,   że u jednych spadek masy ciała jest mniejszy, a u innych większy?

1. Wyjściowa masa ciała

Jeśli masz naprawdę wiele do zrzucenia, dobra wiadomość- im większa masa startowa, a dokładnie masa tkanki tłuszczowej, tym szybsza początkowa utrata masy. wraz z utratą kolejnych kilogramów, tempo utraty tkanki tłuszczowej  maleje, a nam zdaje się że dieta staje się mniej efektywna niż na początku. Również dlatego najtrudniej jest zrzucić te ostatnie dzielące nas od celu kilogramy

2.Ilość zmagazynowanej wody i pozostały rozkład masy

Zmagazynowanej wody najczęściej pozbywamy  się w pierwszym tygodniu, osiągając spektakularne spadki 2,3,5 kilogramów! Plusem takiego efektu jest wzmożenie motywacji. Jednak warto mieć świadomość, z czego wynika taki błyskawiczny efekt i nie należy się do niego przywiązywać, co więcej, nie należy się niepokoić w kolejnych tygodniach, gdy spadki znacznie się zmniejszą. Przecież, ostatecznie, chcemy się pozbyć zbędnej tkanki tłuszczowej, nie cyferek na wadze.

3.Wiek

Żadna nowość, że metabolizm dzieci i młodzieży jest znacznie sprawniejszy niż u starszych ludzi- z każdym rokiem spowalnia przemiana materii i trudniej schudnąć. To dodatkowy powód, by nie odkładać diety nawet o miesiąc.[3].

4.Płeć

Panowie mają ułatwione zadanie. Wynika to z biologicznie uwarunkowanej wyższej zawartości tkanki mięśniowej, która zużywa więcej energii niż pozostałe tkanki i sprawia  że metabolizm jest szybszy [4].

5.Ilość wcześniej podejmowanych prób odchudzania

Im mniej diet w przeszłości, tym lepiej. Jest tak, gdyż każda nieodpowiednia dieta, jaką podjęliśmy, rozregulowuje organizm i spowalnia metabolizm. Zwłaszcza w przypadku diet restrykcyjnych, które uruchamiają mechanizmy obronne organizmu, prowadząc do magazynowania deficytowo dostarczanej energii i składników odżywczych. Jeśli więc planujesz podjąć kolejną próbę, zamiast robić to pochopnie , przemyśl, zaplanuj, a najlepiej skorzystaj z pomocy dietetyka.

6.Stan zdrowia

Wiele chorób sprzyja tyciu i utrudnia redukcję- przykładem jest niedoczynność tarczycy. Dodatkowo ,wiele z popularnych diet odchudzających nie jest wskazana przy wybranych jednostkach chorobowych -np. przy insulinoopronosci czy cukrzycy nie powinno sie bazować na niskotłuszczowych, wysokowęglowodanowych jadłospisach.[2]

7.Rodzaj diety

Jak już wspomniałam, nieodpowiednia, źle dobrana dieta może więcej zaszkodzić niż pomóc. Zanim więc rozpoczniesz odchudzanie, zrób sobie pakiet stosownych badań, dowiedz się jaki sposób odżywiania będzie dla Ciebie najlepszy- pomoże Ci w tym dietetyk.

8.Sumienność

Żadna, nawet najlepiej spersonalizowana dieta nie zadziała, jeśli nie będziemy się jej trzymać. To przede wszystkim od naszej siły zaparcia  motywacji i sumienność zależy, czy uda nam się osiągnąć sukces.

9.Wspomaganie diety aktywnością fizyczną

Oczywiście  da się bez. Jednak zdecydowanie szybciej i łatwiej osiągnąć cel, wspomagając dietę wysiłkiem fizycznym  który pozwoli spalić dodatkowe kalorie i zbuduje większą masę mięśniową,co czasem powoduje pozorne zatrzymanie na wadze, czym jednak nie należy się przejmować, gdyż przyspieszając metabolizm   pomoże spalić tkankę tłuszczową.Jeśli efektów chwilowo nie zauważamy na wadze mimo przestrzegania wszystkich wytycznych, warto mierzyć się dodatkowo centymetrem. Kilogram tkanki mięśniowej zajmuje zdecydowanie mniejszą objętość niż kilogram tkanki tłuszczowej  co wynika z różnej gęstości tkanek- 1.06 kg/l dla tkanki mięśniowej i 0,9196kg/l dla tkanki tłuszczowej ) [1].

1.MS.Farvid, TW.Ng, DC.Chan; PH. Barrett, GF. Watts;”Association of adiponectin and resistin with adipose tissue compartments, insulin resistance and dyslipidaemia”.  Diabetes, Obesity & Metabolism. 2005, 7 (4): 406–413

2.LC.Fontenelle,MM.Feitosa, JS.Severo, TE.Freitas, JB.Morias, FL.Torres-Leal , GS. Henriques; Thyroid Function in Human Obesity: Underlying Mechanisms.; Horm Metab Res. 2016 Dec;48(12):787-794.

3.T.M.Manini Energy Expenditure and Aging; Ageing Res Rev. 2010, 9(1)

4. T. Zore, M. Palafox, K.Reue; Sex differences in obesity, lipid metabolism, and inflammation-A role for the sex chromosomes? Mol Metab. 2018 Sep;15:35-44.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *