Aktualności Lifestyle Zdrowie

CZTERY HIPER- RZECZY, KTÓRYCH NIE CHCESZ W  ŻYCIU

Zwykle “hiper” oznacza coś super, ekstra, ponad. Tymczasem w aspekcie naszego zdrowia jest dokładnie odwrotnie- jest to stan niepożądany. Poniżej prezentuję 4 “hiper-”, których obecność może prowadzić do chorób cywilizacyjnych.

 

Hiperglikemia-

stan nadmiernie podniesionego poziomu cukru we krwi. Fizjologicznie pojawia się po spożyciu posiłku bogatego w energię, zwłaszcza z węglowodanów prostych. Jeśli nasz organizm działa prawidłowo, powinnien w niedługim czasie sprawnie unormować stężenie glukozy. Przewlekły stan hiperglikemii prowadzi w pierwszej kolejności do stanu przedcukrzycowego, następnie do cukrzycy.

 

Hiperinsulinemia-

Sytuacja, kiedy organizm wydziela duże ilości insuliny, najczęściej po posiłku. W przypadku nieadekwatnych wystrzałów insuliny w dłuższym okresie prowadzi to do słabszej reakcji komórek na insulinę,z czasem ta reakcja słabnie coraz bardziej, aż do skrajnej sytuacji całkowitego braku reakcj- insulinoopornościi.Przyczyn nieadekwatnej produkcji może być kilka. Jedną z nich jest stosowanie sztucznych słodzików. Normalnie organizm wydziela insulinę w odpowiedzi na podaż cukrów. Jeśli jednak zamiast cukrów stosujemy słodziki, wysyłamy do mózgu sygnał “coś słodkiego” na co mózg nauczony jest reagować aktywacją wydzielania insuliny. Insulina wydziela się, mimo że nie ma cukru- jej poziom jest niepotrzebnie podniesiony. Tymczasem hormon pobudza komórki, sygnalizując im obecność cukru. Jeśli sytuacja powtarza się systematycznie, komórki zaczynają ignorować insulinę, nawet w sytuacji, kiedy faktycznie odpowiada ona na dostarczenie energii.

Innymi przyczynami jsą otyłość, zespół metaboliczny, brak ruchu, nadmierny poziom kortyzolu (stres), lipodystrofia, hemochromatoza.

 

Hipertriglicerydemia-

Zjawisko podniesionego stężenia triglicerydów we krwi. Sytuacja jest bardzo niekorzystna, gdyż sprzyja powstawaniu i odkładaniu się blaszki miażdżycowej, to z kolei prowadzi do chorób układu krążenia, zawałów i udarów niedokrwiennych, co więcej, może też prowadzić do ostrego zapalenia trzustki.. Przyczyną hipertriglicerynemi jest niewłaściwa dieta bogata w tłuszcze zwierzęce oraz tłuszcze trans pochodzenia roślinnego.

 

Hipercholesterolemia wtórna

Podobnie jak powyżej, jednak w tym przypadku występuje zbyt duże stężenie cholesterolu. Nie zawsze musi to być zagrożeniem dla zdrowia- jeśli mamy podwyższony poziom cholesterolu HDL, nie wpłynie to na nas negatywnie. Niestety, zwykle dotyczy ona cholesterolu LDL, o tzw. niskiej gęstości, które podobnie jak triglicerydy sprzyjają odkładaniu blaszki miażdżycowej. Hipercholesterolemia  wtórna wynika z niewłaściwej diety, braku aktywności fizycznej, towarzyszy cukrzycy i zespołowi metabolicznemu, niedoczynności tarczycy. (dla odróżnienia, hipercholesterolemia pierwotna ma podłoże genetyczne).

 

Jak im zapobiegać?

-Unikać posiłków wysokoprzetworzonych bogatych w węglowodany proste, sztuczne słodziki, nasycone tłuszcze zwierzęce i tłuszcze trans pochodzenia roślinnego,

-dbać o utrzymanie prawidłowej masy ciała

-systematycznie uprawiać aktywność fizyczną

-zapewniać odpowiednią podaż błonnika, która ma zdolność częściowego wiązania cukrów i tłuszczy, zmniejszając ich wchłanianie

-spożywać produkty bogate w antyoksydanty, które uczestniczą w procesach metabolicznych.

 

  1. Capes, D. Hunt, K. Malmberg, P. Pathak i inni. Stress hyperglycemia and prognosis of stroke in nondiabetic and diabetic patients: a systematic overview. „Stroke”. 32 (10), s. 2426-32, Oct 2001.

 

P.Durrington Dyslipidaemia.. „Lancet”. 9385 (362), s. 717–31, sierpień 2003.

 

E.Kozek, [Insulin resistance and hyperinsulinemia–clinical aspects], „Przegląd Lekarski”, 53 (9), 1996, s. 647–652,

 

Lee JH., O’Keefe JH., Lavie CJ., Marchioli R., Harris WS. Omega-3 fatty acids for cardioprotection.. „Mayo Clinic proceedings. Mayo Clinic”. 3 (83), s. 324–32, marzec 2008.

 

A.Szczeklik, P. Gajewski: Interna Szczeklika 2014. Kraków: Medycyna Praktyczna, 2014, s. 1355, 1359. 1364-1365.,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *