Aktualności Lifestyle Przepisy

PRZYPRAWY- ŹRÓDŁO SMAKU I ZDROWIA. Z czym komponować i przy jakich dolegliwościach sięgać po nie częściej. CZ.3

Zapach bazylii  od zawsze sprawia, że oczami wyobraźni przenoszę się do włoskiej prowincji. Dlatego też pokazując proste danie z udziałem tego zioła, nie mogłabym zaproponować czegokolwiek innego niż klasyk kuchni włoskiej:

FOCACCIA Z OLIWKAMI, POMIDORAMI I BAZYLIĄ

  • 500 g mąki pszennej

  • 1 szklanka ciepłej wody (250 ml)

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka cukru

  • 4 łyżeczki soli

  • 10 g suszonych drożdży (instant)

  • 1 szklanki mixu czarnych i zielonych oliwek, pokrojonych w plasterki

  • 400-500 g  pomidorków koktajlowych

  • garść suszonych pomidorów w oliwie

  • 2 garści listków świeżej lub 1 łyżka suszonej bazylii

  • ewentualnie mielona papryczka chilii

  • oliwa z oliwek do posmarowania focacci przed pieczeniem

Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wodę i oliwę. następnie ugnieć ciasto- powinno wyjść gładkie i elastyczne. . Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej 1 i 1/2 godziny, (w tym czasie podwoi objętość).

Po upływie wskazanego czasu posmarować dłonie oliwą i ponownie krótko wyrobić ciasto. Wyłożyć je na blaszkę posmarowaną oliwą z oliwek lub wyłożoną pergaminem. Małym paluszkiem  zrobić dziurki (wgłębienia) na powierzchni ciasta i obficie skropić oliwą.
Równomiernie rozłożyć  oliwki, pomidorki koktajlowe oraz posiekaną bazylię. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, na mniej więcej 20-30 minut.
Focaccię wstawić do nagrzanego do temp. 190 stopni Celsjusza piekarnika  i piec ok. 25 minut, aż wierzch się zarumieni. Smacznego!

 

1. C. Ezeani, I. Ezenyi, T. Okoye, C.Okoli, Basilicum extract exhibits antidiabetic effects via inhibition of hepatic glucose mobilization and carbohydrate metabolizing enzymes.J Intercult Ethnopharmacol. 2017 Jan 3;6(1):22-28

2.M. Abdel-Tawwab, I. Adeshina, A. Jenyo-Oni, EK. Ajani, BO. Emipke Growth, physiological, antioxidants, and immune response of African catfish, Clarias gariepinus (B.), to dietary clove basil, Ocimum gratissimum, leaf extract and its susceptibility to Listeria monocytogenes infection.Fish Shellfish Immunol. 2018 Jul;78:346-354

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *