Aktualności Lifestyle Przepisy

PRZYPRAWY- ŹRÓDŁO SMAKU I ZDROWIA. Z czym komponować i przy jakich dolegliwościach sięgać po nie częściej. CZ.2

Babcine domowe sposoby na leczenie chrypki i bólu gardła znane są większości z Was. Pozostałe właściwości zdrowotne trochę mniej. Za to smak jest niestety niedoceniany…może zrażeni w dzieciństwie, nigdy nie próbowaliście wykorzystać jej w swojej kuchni- jeśli tak, tym bardziej zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu- z pewnością przejdą Wam wszystkie awersje!

 

KLUSECZKI  DYNIOWE Z SZAŁWIĄ

  • 1 szklanka puree z dyni

  • 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 zmiksowany banan

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • 10 listków szałwii + do dekoracji

  • sól

  • garść rukoli

Banana zmiksować z puree dyniowym i listkami szałwi. W dużej misce połączyć mąkę pszenną, ziemniaczaną z  puree. Przez chwilę wyrabiać ciasto – uwaga, gdyż bardzo się klei- można co jakiś czas podsypywać niewielką ilością mąki.

Z gotowej masy odrywać kawałki ciasta i formować kluseczki (kuleczki lub wałeczki), które następnie należy wrzucać na osolony wrzątek . Gotować od momentu wypłynięcia na powierzchnię przez kolejne 3 minuty.  Odcedzić. Na talerzu polać odrobiną rozgrzanego masła kokosowego i przystroić listkami szałwi.

1.Geoff Burnie i inni: Botanica. Rośliny ogrodowe. Könemann, 2005. ISBN 3-8331-1916-0.

2. Z. Cudny, M. Dymek, L. Gessler, T. Jakubiak, S. Khanafer, D. Ładocha , M.Marecka , M. Medyńska , E.Mórawska-Kmita, A. Polan , P. Sacha, M. Sobczak, J. Sobieniak , T. Woźniak „Zioła na talerzu”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *