Aktualności Bez kategorii Lifestyle Przepisy

PRZYPRAWY- ŹRÓDŁO SMAKU I ZDROWIA. Z czym komponować i przy jakich dolegliwościach sięgać po nie częściej. CZ.1

Przyprawy. Oprócz walorów smakowych, kryją bogactwo właściwości prozdrowotnych. Dzisiaj coraz częściej ograniczamy się do jedynie kilku, nie wiedząc z czym „to się je”. Dlatego przygotowałam dla Was infografiki, przedstawiając wpływ poszczególnych przypraw  na zdrowie i  propozycje, z jakimi produktami je komponować . Systematycznie będę wrzucać infografikę wraz z przykładowym przepisem, w którym prezentowana przyprawa wystąpi.  Zapraszam do zapoznania się!

 

Pieczone ćwiartki ziemniaczane z tymiankiem

  • 1 kg ziemniaków

  • 3 łyżki oleju rzepakowy

  • świeże gałązki tymianku

  • 1 łyżeczka ostrej papryczki mielonej

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

    do smaku 

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na ćwiartki.Z części gałązek tymianku poodrywać listki, wrzucić do miski. Dolać do miski olej olej i pozostałymi  przyprawami. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć ćwiartki ziemniaków. Rozłożyć ziemniaczki na papierze do pieczenia. Na wierzchu ułożyć pozostałe gałązki tymianku. Piec przez 30-35 minut w 190 stopniach Celsjusza z włączonym termoobiegiem. Mniej więcej co 10 minut obrócić ziemniaczki łopatką- dzięki temu będą równomiernie upieczone. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.Smacznego!

 

1. A. Szweykowska, J. Szweykowski (red.): Słownik botaniczny. Wyd. wydanie II, zmienione i uzupełnione. Warszawa: Wiedza Powszechna, 2003, s. 485. ISBN 83-214-1305-6.

2. R. Chizzola. Antioxidative Properties of Thymus vulgaris Leaves: Comparison of Different Extracts and Essential Oil Chemotypes. „J. Agric. Food Chem.”. 56. 16. s. 6897–6904.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *