Aktualności Lifestyle Przepisy

Szparagi – dlaczego warto po nie sięgać? Przepis na szparagi zapiekane w „serowym cieście”

Wartości odżywcze szparagów

Szparagi to niepozorne warzywo. Zawierają jedynie 22kcal w 100 gramach, a przy tym aż 2,4 g białka- jak na warzywo, całkiem nieźle. Są dobrym źródłem kwasu foliowego i , witaminy K (52% DV*) , witaminy A (15,1%DV), zawierają też witaminę C, E i witaminy z grupy B. Pęczek  dostarcza też prawie 60% dziennego zapotrzebowania na żelazo (12% DV/100g) [5].

Dzięki wysokiej zawartości inuliny, szparagi mają właściwości prebiotyczne [3].

Badania z 2015 roku wykazały, że ekstrakt ze szparagów może wykazywać działanie ochronne dla mózgu (badania na szczurach) poprzez zmniejszanie stresu oksydacyjnego wywoływanego przez LPS [1]. Z Kolei rok później chińscy uczeni opublikowali wyniki badań, w których wykazano zdolność ekstraktu ze szparagów do wychwytywania wolnych rodników in vivo ( badania na myszach), co w dalszej konsekwencji może hamować procesy starzenia się [2]. Te badania potwierdzone zostały rok później w kolejnych doświadczeniach na myszach[4].

Bez względu na to, czy kolejne badania potwierdzą te doniesienia, szparagi warto jadać! Zwłaszcza, że sezon na nie trwa krótko! Najlepiej smakują bowiem te majowe i czerwcowe- świeże i najbogatsze w składniki odżywcze. Niestety, większość z nas nie ma pomysłu, co właściwie można z nimi zrobić. Dlatego postanowiłam zaprezentować Wam jeden z prostszych, smacznych propozycji obiadowych:

Szparagi zapiekane w „serowym cieście”


Skład:
pęczek zielonych szparagów
300 ml mleka sojowego lub migdałowego
40 g oleju kokosowego
35 g mąki pszennej
90 g tofu naturalnego (pół kostki)
40 g płatki drożdżowe

sól, pieprz

Szparagi opłukać, odłamać twarde końce. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Przygotować „serowe ciasto”: mleko, olej, mąkę, tofu, platki drożdżowe i szczyptę soli wrzucić do blendera, zmiksować na jednolitą masę.
Polać ciastem szparagi. Można też zrobić na odwrót- najpierw wylać sos do naczynia, następnie ułożyć szparagi na wierzchu (jak u mnie). Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 25-30 minut.

*DV- Daily Value, zalecane dzienne spożycie

  1. M.P. Ahmad,A. Hussain,  HH. Siddiqui, S. Wahab, M. Adak, Effect of methanolic extract of Asparagus racemosus Willd. on lipopolysaccharide induced-oxidative stress in rats, Pak J Pharm Sci. 2015 Mar;28(2):509-13.
  2. L. Lei, L. Ou, X. Yu The antioxidant effect of Asparagus cochinchinensis (Lour.) Merr. shoot in D-galactose induced mice aging model and in vitro.J Chin Med Assoc. 2016 Apr;79(4):205-11.
  3. M.A. Kassim, H. Baijnath, B.Odhav, Effect of traditional leafy vegetables on the growth of lactobacilli and bifidobacteria. Int J Food Sci Nutr. 2014 Dec;65(8):977-80
  4. L. Lei Y. Chen,L. Ou,Y. Xu,X. Yu, Aqueous root extract of Asparagus cochinchinensis (Lour.) Merr. Has antioxidant activity in D-galactose-induced aging mice.BMC Complement Altern Med. 2017 Sep 25;17(1):469.
  5. https://cronometer.com/#foods

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *