Aktualności Bez kategorii Lifestyle Przepisy

STRĄCZKI- SOJUSZNICY W WALCE Z TŁUSZCZEM; PRZEPIS NA BABECZKI Z CIECIERZYCY

STRĄCZKI- SOJUSZNICY W WALCE Z TŁUSZCZEM

Warzywa strączkowe są kojarzone przede wszystkim jako źródło roślinnego białka,  a jak powszechnie wiadomo, białko zużywa najwięcej, bo ok. 35% dostarczanych kalorii na procesy trawienia. Są rzeczywiście dobrym jego źródłem, jednak zawierają też inny, bardzo istotny składnik.

Strączki, a zwłaszcza czerwona fasola, bogate są bowiem w skrobię oporną. Na hasło „skrobia” pewnie się krzywicie, że” jak to, przecież skrobia to węglowodany, dlatego nie można bez ograniczeń jeść ziemniaków”… Otóż skrobia oporna różni się od zwykłej tym, że jest uodporniona na rozkład w jelitach cienkich. Przechodzi przez nie praktycznie niestrawiona, docierając do jelita grubego. W jelicie grubym  rozpoczyna się proces fermentacji, podczas powstawania krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, biorących udział w walce z rakiem, zapaleniami systemowymi i nieprawidłową florą bakteryjną (np. E.Coli). Co więcej, uczestniczy w odbudowaniu ochronnej wyściółki śluzowej jelita oraz obniża poziom insuliny.

To ostatnie zjawisko wynika z faktu, że proces  trawienia skrobi opornej jest wydłużony, toteż glukoza uwalniana jest bardzo powoli do układu krwionośnego- w związku z tym nie następują gwałtowne wyrzuty insuliny. Istnieją badania wykazujące zależność między 5% spożyciem skrobi opornej a przyspieszeniem spalania tłuszczu z bioder i brzucha!

Obecne w niektórych gatunkach fasoli  fitoestrogeny zmniejszają stężenie krążących w układzie krwionośnym estrogenów, które sprzyjają odkładaniu tkanki tłuszczowej. Mniej estrogenów- mniej tłuszczu zgromadzimy.

Kolejną zaletą roślin strączkowych jest duża zawartość błonnika nierozpuszczalnego, który dodatkowo obniża poziom cukrów we krwi , utrudniając ich  wchłanianie. Sprawia też, że czujemy się dłużej syci, a więc zjadamy mniej.

Wybór roślin strączkowych jest spory- soczewica czerwona, zielona,  żółta, ciecierzyca, groch zwyczajny, bób, soja, fasola biała, azuki,  czerwona, pinto, mungo i wiele innych. Najlepiej gotować z suchego ziarna, lecz jeśli jest się zbyt zabieganym, istnieje całą gama gotowych mrożonek czy strączków w puszce-nie pozostaje nic, tylko wkomponować któreś z nich w codzienny jadłospis!

Poniżej propozycja deseru ze strączków: babeczki z ciecierzycy

BABECZKI Z CIECIERZYCY (5 sztuk)

Składniki:

-240 g ciecierzycy

50-60 g erytrolksylitol

-20 ml soku z cytryny

-30 ml przegotowanej wody

-10 ml oleju kokosowego

-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2-3 krople ekstraktu waniliowego

 

Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Rozłożyć do foremek, piec w 180 stopniach C przez 25-30 minut. Wystudzić. Smacznego!

 

  1. Fuentes-Zaragoza, E. Sánchez-Zapata, E. Sendra, E. Sayas, C. Navarro, J. Fernández-López, J.A.  Pérez-Álvarez, 2011, Resistant starch as prebiotic: A review, Starch/Stärke, vol. 63, iss. 7, s. 406-415

 

  1. Gawęcki (red.): Żywienie człowieka, t.1. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010, s. 162.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *