Aktualności Motywacja

DLACZEGO RÓŻNORODNOŚĆ JEST TAKA WAŻNA I JAKIE ZAGROŻENIA PŁYNĄ Z MONODIETY

 

Niełatwo jednoznacznie zdefiniować pojęcia właściwej diety, a z pewnością nie da się sprowadzić jej do jednego uniwersalnego przepisu, z którego mógłby korzystać każdy. Niemniej jednak, można nakreślić ogólne zasady, jakimi powinniśmy się kierować.

Najważniejszą z nich jest różnorodność. Dlaczego?

  1. Wyróżnia się kilka grup pokarmów, z których każde dostarczają trochę innych składników: :

-warzywa i owoce to głównie źródła błonnika, minerałów, witamin i polifenoli;

-orzechy i zioła (według najnowszej piramidy żywieniowej prezentowane jako odrębna grupa) nienasycone kwasy tłuszczowe, białko roślinne, błonnik, kwas foliowy, witaminę E i tokoferole o działaniu antyoksydacyjnym oraz minerały (magnez, potas) i flawonoidy;

-produkty zbożowe

-mleko i nabiał,

-ryby i mięsa

-tłuszcze.

Jak widać, każda z grup dostarcza innych elementów, więc aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych, każdego dnia powinniśmy spożywać posiłki łączące różne grupy pokarmowe.

2.  Produkty reprezentujące tą samą grupę różnią się zawartością makro- i mikroelementów. Dla przykładu, 100 g ziemniaków dostarcza znacznie więcej, magnezu, potasu, żelaza  i węglowodanów niż 100g kalafiora, za to ma znacznie mniej wapnia. Wybieranie wciąż tych samych warzyw, owoców, zbóż czy nabiałów może spowodować, że dostarczymy organizmowi za dużo jednych, a za mało innych mikro- i makroelementów. Natomiast duża różnorodność w kuchni przyczyni się do zapewnienia  zbilansowanej ilości niezbędnych składników odżywczych.

3. Niekiedy pokarmy z tej samej grupy, o wydawałoby się podobnym składzie wykazują inne efekty na nasz organizm:

– zarówno pszenica i owies zawierają dużo błonnika pokarmowego, ale błonnik ten różni się właściwościami, dzięki czemu błonnik pszeniczny pomaga w walce z zapraciami, natomiast błonnik owsiany obniża stężenie cholesterolu we krwi, co może stanowić profilaktykę miażdżycy

– oleje i inne tłuszcze, mimo podobnej kaloryczności, różnią się budową chemiczną . Chodzi nie tylko o zjawisko występowania tłuszczy nasyconych i nienasyconych, z których nasycone są uważane za szkodliwsze ze względu na sprzyjanie powstawaniu blaszki miażdżycowej, a  nienasycone za zdrowsze pod warunkiem że nie są uwodornione i sztucznie utwardzone. Nawet między poszczególnymi tłuszczami nienasyconymi występują różnice- sławne omegi-3 i omegi-6, ale nie tylko; Proporcje, w jakich dostarczamy ich do organizmu są niezwykle ważne, a ponieważ ich zbilansowanie  jest trudne, najłatwiej osiągnąć “złoty środek” stosując różnorodność.

4. Nawet powszechnie uważane za zdrowe pokarmy mogą zawierać substancje szkodliwe, które spożywane na co dzień  nie dają efektów, ale spożyte w nadmiernej ilości mogłyby poważnie zaszkodzić- mogą to być substancje pochodzenia naturalnego, jak kwas fitynowy, środki stosowane w przemyśle do upraw czy przechowywania produktów  lub pobrane z otoczenia (np. metale ciężkie w rybach). Przykład to choćby uważane za zdrowe brokuły, które zawierają goitrogeny, utrudniające wchłanianie jodu. I znów,uratować może zachowanie zbilansowanej, zróżnicowanej diety.

5. Ostatni,  najbardziej przemawiający argument to wpływ różnorodności na nasz stan emocjonalny i psychikę.. Stosowanie monodiety prowadzi do znudzenia, frustracji i większej drażliwości  oraz, jeśli świadomie odmawiamy sobie określonej grupy pokarmów (np. słodyczy), często powoduje nagłe załamania, które kończą się napadowymi epizodami objadania się, co w dłuższym okresie zwiększa ryzyko pojawienia się zaburzeń odżywiania.

 

Znając powyższe argumenty, zastanówcie się, na ile różnorodna jest Wasza dieta. jeśli uznacie, że mogłoby być lepiej, to dobry moment  na wprowadzenie zmian.

 

 

1. M. Arimond, M. Ruel, Dietary diversity is associated with child nutritional status. Evidence from 11 demographic health surveys, “Journal of Nutrition” 2004, nr 134, s. 2579-2585

2..A. Remick, J. Polivy, P. Pliner, Internal and external moderators of effect of variety on food intake, “Psychological Bulletin” APA 2009, nr 135(3), s434-451

3.A. Wierzbicka,  Zawartość wybranych składników mineralnych w ziemniakach ekologicznych a wartość odżywcza., Ziemniak Polski, 2013, nr 2, s. 24-28.

4.https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/174935,nowosci-w-piramidzie-zdrowego-zywienia

3 thoughts on “DLACZEGO RÓŻNORODNOŚĆ JEST TAKA WAŻNA I JAKIE ZAGROŻENIA PŁYNĄ Z MONODIETY”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *