Aktualności Przepisy

”SEROWO”- GROSZKOWE ŁÓDECZKI Z DYNI (4 porcje)

Nie macie za dużo czasu, a potrzebujecie pożywnego, zdrowego ciekawie wyglądającego dania, którym zainspirujecie gościa? Spróbujcie koniecznie:

”SEROWO”-GROSZKOWE ŁÓDECZKI Z DYNI(4 porcje)

  • 1000 g obranej dyni  (1 średnia sztuka)
  • 300 g hummusu naturalnego (domowy lub dla zabieganych- kupny)
  • 240 g zielonego groszku konserwowego(1 puszka)
  • 40 g płatków drożdżowych (5 łyżek)

Obraną dynię przekroić na pół, usunąć nasiona. Posmarować z zewnątrz masłem kokosowym. W misce wymieszać hummus z płatkami drożdżowymi,1/3 masy wysmarować pierwszą połówkę wydrążonej dyni, ⅓ masy drugą połówkę. Do każdej połówki dyni wsypać po 120g (½ puszki) odsączonego groszku. Pozostałość hummusu podzielić na pół, aby następnie rozsmarować ją na groszku w obu połówkach dyni. Owinąć “miseczki dyniowe” folią, nie domykając dokładnie wierzchu. Piec w 180⁰C przez 25 minut. Smacznego!

Wartość  kaloryczna całego dania/porcji1793 kcal / 448,3 kcal Zawartość białka w  całym daniu/na porcję54 g /13,5  g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *